30 kwietnia, 2024

Gorzki smak łodygi selera – jak uchronić seler przed gorzkim smakiem?

Seler jest rośliną sezonową lubiącą chłodne pory roku, która wymaga około 16 tygodni chłodnej temperatury, aby osiągnąć dojrzałość. Najlepiej rozpocząć uprawę selera w pomieszczeniach na około osiem tygodni przed ostatnimi wiosennymi przymrozkami. Gdy sadzonki mają od pięciu do sześciu liści, można je przesadzić na zewnątrz.

Jeśli mieszkasz na terenach charakteryzujących się chłodną wiosną i latem, wczesną wiosną możesz sadzić seler na wolnym powietrzu. W cieplejszych regionach można posadzić seler jesienią, jeśli jest on posadzony późnym latem. Czasami może się okazać, że uprawiane w ogrodzie rośliny mają bardzo gorzkie łodygi. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego Twój seler ma gorzki smak to kontynuuj czytanie, aby dowiedzieć się więcej o przyczynach gorzkiego smaku selera.

Jak ochronić seler przed gorzkim smakiem?

Aby określić co sprawia, że seler jest gorzki, należy ocenić warunki uprawy. Seler potrzebuje wyjątkowo bogatej gleby, która jest lekko wilgotna, ale dobrze drenuje. Seler lubi także gleby o pH pomiędzy 5,8 a 6,8. Jeśli nie masz pewności co do kwasowości gleby, przetestuj jej próbkę i zmień ją w razie potrzeby.

Ciepło nie jest przyjazne dla selera, który preferuje chłodne temperatury pomiędzy 16-21stopni Celsjusza. Należy dobrze nawadniać rośliny selera w okresie wegetacyjnym. Bez odpowiedniej ilości wody, łodygi stają się żylaste.

Należy zapewnić co najmniej jedną aplikację kompostu w połowie sezonu. Przy odpowiednich warunkach uprawy, łatwo jest uniknąć tego gorzkiego, ostrego smaku.

Inne powody występowania gorzkich łodyg

Jeśli zapewniłeś wszystkie właściwe warunki uprawy i nadal zadajesz sobie pytanie: “Dlaczego mój seler smakuje gorzki?” to może dlatego, że nie blanszowałeś roślin, aby chronić łodygi przed słońcem.

Blanszowanie polega na przykryciu łodyg słomą, ziemią lub zwiniętych papierowych toreb. Blanszowanie sprzyja zdrowiu selera i zachęca do produkcji chlorofilu. Seler, który został zblanszowany 10 do 14 dni przed zbiorem, będzie miał słodki i przyjemny smak. Bez blanszowania seler może bardzo szybko stać się gorzki.

3 thoughts on “Gorzki smak łodygi selera – jak uchronić seler przed gorzkim smakiem?

Comments are closed.