Sadzenie i uprawa kapusty chińskiej

Uprawa kapusty chińskiej jest doskonałym sposobem na przedłużenie sezonu ogrodniczego. Jako roślina uprawiana w chłodnych porach roku, sadzenie kapusty chińskiej pod koniec lata pozwala ogrodnikom na wykorzystanie przestrzeni w ogrodzie, która zostaje zwolniona, gdy wcześniejsze uprawy są już wykonane. Kapusta chińska jest odporna na mróz, więc rośnie nadal po tym, jak zimno wyeliminuje owady i szkodniki.

Jak uprawiać kapustę chińską?

Jako uprawa jesienna pielęgnacja kapusty chińskiej jest prosta. Może być wysiewana bezpośrednio na głębokość od 6 do 13 mm. w bogatej, żyznej glebie ogrodowej. W miejscach, gdzie deszcze stwarzają sprzyjające warunki nasycenia gleby, zalecane jest dobre jej odprowadzanie. Uprawy jesienne można sadzić w pełnym słońcu. Sadzenie kapusty chińskiej w małych partiach co dwa tygodnie zapewni stałe i ciągłe zbiory.

Sadzenie kapusty chińskiej na wiosenne zbiory jest większym wyzwaniem. Jako roślina dwuletnia, kapusta chińska jest wyjątkowo podatny na skręcanie. Dzieje się tak, gdy po wystawieniu na działanie mrozu lub podwyższonej temperatury poniżej 10 stopnia Celsjusza następuje wzrost temperatury. Warunki zimowe, po których następuje okres ciepły, powodują, że kapusta chińska wchodzi w drugi etap kwitnienia w ciągu roku.

Aby zapobiec skręcaniu się roślin jarych, należy spróbować sadzić je w pomieszczeniach na 4 tygodnie przed ostateczną datą mrozu. Stosuj wysokiej jakości mieszankę startową do gleby, w którą można wysiewać nasiona kapusty chińskiej na głębokość od 6 do 13 mm. Następnie należy wstrzymać przesadzanie nasion kapusty chińskiej do ogrodu, aż do momentu, gdy minie całe niebezpieczeństwo związane z zimnem. Rośliny należny rozstawić w odległości od 15 do 30 cm. i ściółkować, aby gleba była chłodna i wilgotna.

Aby jeszcze bardziej ograniczyć skręcanie przy uprawie kapusty chińskiej jako uprawy wiosennej, spróbuj posadzić ją w częściowym cieniu i utrzymać dobrze nawodnioną glebę. Uprawa mniejszych lub “dziecięcych” odmian kapusty chińskiej może również pomóc, ponieważ dojrzewają one od 10 do 14 dni wcześniej niż rozmiar standardowy.

Dodatkowo, uprawa kapusty chińskiej jako rośliny wiosennej pozostawia ją bardziej podatną na szkodniki, takie jak pętle kapusty, pchły i mszyce. Do zbioru liści wolnych od skaz może być konieczne okrywanie rzędów.

Kiedy należy zbierać kapustę chińską?

Dojrzały rozmiar kapusty chińskiej zależy od odmiany. Wersje standardowe mogą osiągać od 30 do 61 cm. wysokości, podczas gdy kapusta chińska dojrzewa poniżej 25 cm. Jednakże, zbiory kapusty chińskiej mogą rozpocząć się jak tylko rozwiną się użyteczne liście.

Młode, delikatne rośliny, które zostały poddane wycinaniu podczas przerzedzania kapusty chińskiej, mogą być użyte do świeżych sałatek lub podrzucone do frytek.

Najlepiej jest monitorować uprawy wiosenne pod kątem wczesnych oznak kwitnienia. Jeśli rośliny zaczynają się skręcać, należy natychmiast zebrać plony, aby zapobiec całkowitej utracie roślin. Uprawy jesienne można często trzymać w ogrodzie do czasu, aż będą potrzebne i pozostaną użyteczne nawet po przymrozkach i lekkim zamrożeniu. Aby zebrać plony, należy przy pomocy noża przyciąć roślinę na poziomie gruntu.

Gdy tylko będzie to możliwe, należy zaplanować zbiór kapusty chińskiej w ilościach użytkowych, ponieważ ma ona znacznie krótszy okres przydatności do spożycia i jest trudniejsza do przechowywania niż inne gatunki kapusty. W przypadku przechowywania kapusty bez mycia w plastikowym worku, kapusta chińska wytrzyma około 3 do 4 dni w lodówce.