Zbiór kapusty chińskiej – naucz się, kiedy i jak zbierać kapustę chińską

Kapusta chińska, azjatyckie warzywo, jest członkiem rodziny kapustowatych. Wypełniona substancjami odżywczymi, szerokimi liśćmi i delikatnymi łodygami dodaje smaku do potraw smażonych, sałatek i dań na parze. Wybieraj mniejsze rośliny przy zbiorze kapusty chińskiej. Mają one gładszy, mniej kwaśny smak i najlepiej sprawdzają się w przygotowywaniu świeżych przepisów. Czas zbioru kapusty chińskiej będzie zależał od odmiany. Istnieją dwa sposoby zbierania kapusty chińskiej, które zależą od pory roku i tego, co masz do dyspozycji dla danego warzywa.

Zbiór kapusty chińskiej

Kapusta chińska jest warzywem sezonowym lubiącym chłodną porę roku, jak wszystkie krzyżówki. Jest jednak bardziej tolerancyjna na skrajności niż kapusta zwyczajna. Można ją siać wiosną lub późnym latem na jesienne zbiory.

Kapusta chińska wymaga częściowego zacienienia, aby zapobiec skręcaniu. Jeśli pozwolisz roślinie na skręcanie, będzie ona tworzyć kwiaty i nasiona, zapewniając zbiory nasion. Nasiona znajdują się w strąkach, które się zbiera, gdy łuski stają się brązowe i suche. Oznacza to, że nasiono jest gotowe. Przechowuj nasiona w chłodnym, suchym miejscu do czasu, aż nadejdzie pora na ich wysiew.

Uprawa kapusty chińskiej

Wysiewaj nasiona wczesną wiosną lub późnym latem. Kapusta chińska wymaga bogatej w składniki odżywcze, dobrze zdrenowanej gleby. Grube łodygi są soczyste i słodkie, a do wzrostu potrzebują dużo wody. Usuń konkurencyjne chwasty i pielęgnuj glebę delikatnie wokół roślin, aby zwiększyć poziom tlenu do zdrowego wzrostu korzeni.

Szerokie liście kapusty chińskiej są celem dla szkodników żerujących na liściach, takich jak ślimaki. Użyj ekologicznej przynęty na ślimaki, aby zapobiec pojawianiu się dziur i rozległym uszkodzeniom rośliny.

Zbiory kapusty chińskiej, które zostały zabezpieczone, zapewnią piękne, wolne od skaz liście wypełnione smakiem.

Kiedy zbierać kapustę chińską?

Kapusta chińska jest gotowa do zbiorów, gdy tylko będzie miała liście nadające się do użytku. Małe odmiany osiągają do 15 cm. wysokości, a większe rosną na 1,5 m. Małe gatunki są gotowe w około 30 dni, a większe cztery do sześciu tygodni po wysianiu. Kapusta chińska to kapusta, która nie tworzy główki. W ten sposób można pociąć kilka liści na raz lub zebrać całą uprawę.

Jak i kiedy zbierać kapustę chińską?

Zbiory kapusty chińskiej odbywają się przez cały sezon. Aby zapewnić sobie stałe zaopatrzenie w tą roślinę, należy siać nasiona co dwa tygodnie, aż do nadejścia wysokich upałów lata. Pokrycie rzędów pomoże zapewnić trochę schronienia przed palącym słońcem i przedłuży zbiory.

Przy zbiorze kapusty chińskiej należy odciąć roślinę na poziomie gleby. W niektórych przypadkach z korony wypuści się kilka mniejszych liści, jeśli pozostanie ona w ziemi.

Można również po prostu odciąć liście, które będą używane w jednym czasie, a resztę pozostawić na wzrost. Niedojrzałe rośliny dostarczają najsłodszych, najbardziej delikatnych liści i łodyg.