Uprawa kapusty chińskiej z łodygi

Czy możesz odrodzić kapustę chińską? Z pewnością tak i jest to bardzo proste. Jeśli jesteś oszczędny, odradzanie kapusty chińskiej z łodygi jest dobrą alternatywą dla wyrzucania resztek do kosza na kompost. Odradzanie kapusty chińskiej jest również ciekawym projektem dla młodych ogrodników, a roślina zielona stanowi miły dodatek do okna kuchennego lub słonecznego blatu. Zainteresowany? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak odrodzić kapustę chińską w wodzie.

Odrodzenie kapusty chińskiej w wodzie

Uprawianie kapusty chińskiej z łodygi jest łatwe. Odetnij podstawę kapusty, tak samo jak wycinasz podstawę kiści selera.

Umieść kapustę chińską w misce z ciepłą wodą, stroną cięcia skierowaną do góry. Ustaw miskę na parapecie lub w innym słonecznym miejscu.

Wymieniaj wodę każdego dnia. Dobrym pomysłem jest również od czasu do czasu zamglenie środka rośliny, aby utrzymać jej dobre nawodnienie.

Miej oko na kapustę przez około tydzień. Po kilku dniach należy zauważyć stopniowe zmiany, a z czasem zewnętrzna strona kapusty chińskiej pogorszy się i zżółknie. W końcu środek zacznie rosnąć, stopniowo zmieniając kolor z bladozielonego na ciemniejszy zielony.

Przenieś kapustę do garnka wypełnionego mieszanką doniczkową po siedmiu do 10 dniach, lub gdy w środku pojawi się nowy liściasty wzrost. Posadź kapustę chińską tak, aby był prawie całkowicie zakopana, a tylko wierzchołki nowych zielonych liści były skierowane do góry.

Po posadzeniu szczodrze podlewaj kapustę. Następnie należy utrzymywać glebę doniczkową stale wilgotną, ale nie przemoczoną.

Twoja nowa roślina powinna być wystarczająco duża, aby można ją było wykorzystać w ciągu dwóch do trzech miesięcy, a może trochę później. W tym momencie należy wykorzystać całą roślinę lub ostrożnie usunąć zewnętrzną część więc wewnętrzna roślina może nadal rosnąć.

To wszystko, co jest potrzebne do odrodzenia kapusty chińskiej w wodzie!

One Comment